Achtergrond

Voorstellen

Hennali is opgericht door Carli Kooper. Hennali komt van mijn naam Carli. Mijn eerste aanraking met henna was tijdens een reis in India, waar ik een prachtige versiering liet zetten. Bij terugkomst in Nederland ben ik zelf gaan oefenen met henna. Ik wilde namelijk leren hoe ik mezelf en anderen zo mooi zou kunnen versieren. Daarnaast ging ik Oriëntaals dansen, een prachtige manier om mij één te voelen met mijn lichaam en de kracht, sensualiteit en schoonheid ervan te ervaren. Als ik dans en mijn versierde lijf voel, dan geniet ik en ben ik een tevreden vrouw.

Inmiddels doet Carli geen uitvoerend henna werk meer en is Hennali sinds 2 mei 2016 overgenomen door Jordana Basjes. Jordana is een pabo-student en woont in een bijzonder klooster in Leiden. Vanuit daar geeft zij nu workshops en verzorgt ze de henna kinderfeestjes.

Hennali Inspiratie

Carli: Ik ben Hennali gestart omdat ik graag bijdraag aan een wereld waarin vrouwen (en mannen!) zich mooi en sterk voelen, en tevreden zijn met zichzelf. Een henna versiering is een manier om speciale aandacht te geven aan een specifiek stukje van jezelf. Door het maken van henna versieringen inspireer ik vrouwen de kracht en schoonheid in zichzelf te ervaren, te genieten van zichzelf en het leven in al haar diversiteit.

Als henna kunstenares laat ik mij inspireren door patronen uit alle windstreken en creëer zo een stijl die bij mij past. Daarbij laat ik mij niet zozeer leiden door de betekenis die tradities of religies toeschrijven aan bepaalde vormen binnen de hennakunst. Een pauw staat volgens traditie bijvoorbeeld symbool voor schoonheid en een paisley voor vruchtbaarheid. Voor mij hebben alle vormen een waarde in zichzelf en mag iedereen zelf  betekenis toeschrijven aan bepaalde patronen.

Jordana: Mijn eerste aanraking met henna was toen ik 18 jaar oud was. Ik hield al van tekenen en een Turkse vriendin van mij vroeg of ik ook henna wilde gaan maken. Bij de eerste versiering die ik maakte was ik verkocht! Ik ben toen heel veel gaan oefenen en ben op markten gaan staan, al snel wilde ik een stapje verder. Dat was het moment waarop ik Carli’s advertentie zag dat zij op zoek was naar iemand om Hennali van haar over te nemen.

Ik ben heel blij dat ik nu van mijn hobby mijn werk heb mogen maken en dat ik bijna iedere dag met henna bezig ben. Met trots kan ik zeggen dat ik de nieuwe eigenaar van Hennali ben!

WomenACT: Advocacy – Connection – Transformation

Hennali is voortgekomen uit WomenACT: Advocacy – Connection – Transformation, het bedrijf van Carli. WomenACT komt op voor vrouwenbelangen, door mensen te verbinden met ideeën en duurzame producten die uitgaan van vrouwelijke kernwaarden. Henna kunst past bij uitstek binnen dit gedachtegoed. Henna is en ode aan het (vrouwelijk) lijf. Henna brengt mensen samen. Ongeacht culturele achtergrond, iedereen vindt de versieringen mooi en wordt erdoor verwonderd. Versieringen worden gemaakt met veel aandacht en zorg voor elkaar, en zijn een uren durende sociale aangelegenheid. Tevens zijn de henna en vrijwel alle overige producten van Hennali biologisch en fair trade, waardoor deze het milieu zo min mogelijk belasten. Inmiddels is Hennali: Art of Henna een op zichzelf staand bedrijf dat beheerd wordt door Jordana.

Welkom bij Hennali!
Jordana Basjes & Carli Kooper

Hennali Art of Henna