Henna Toen en Nu

Geschiedenis en Betekenis

Henna (mehendi in Hindi) is een rode kleurstof die al eeuwenlang wordt gebruikt om het lichaam te versieren en haren te kleuren. Het komt van het fijngemalen blad van de hennastruik (lawsonia inermis). De hennakunst wordt al 6000 jaar beoefend in landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, India en Pakistan. Op mummies uit het oude Egypte zijn henna versieringen teruggevonden. Henna versieringen worden gemaakt om verschillende momenten in het leven van de vrouw te vieren, als verjaardagen, trouwen, zwangerschap of als zegening voor geluk en voorspoed. Naast een decoratieve functie had henna voor vrouwen in de woestijn vooral een praktische functie. Henna werkt namelijk verkoelend en als een bescherming tegen de zon. Door henna gekleurde voetzolen en handen bruinen niet door de zon. Wanneer de henna vervaagd blijven er lichtere stukken huid over, een extra versiering!

Elk land heeft eigen tradities en gebruiken rondom henna. In Islamitische landen is het gebruik van henna een eerbetoon aan de profeet Mohammed, voor zowel mannen als vrouwen. Er worden versieringen gemaakt op bruiloften, op religieuze feesten en bij geboortes. In India is het maken van hennaversieringen een groot onderdeel van de bruidsceremonie. Tegenwoordig wordt henna steeds bekender in Westerse landen, en wordt hennakunst aangeboden op festivals en tijdens workshops.

Stijlen

Binnen de huidige hennakunst zijn er drie hoofdstromingen: Indiase stijl, Arabische stijl en Marokkaanse stijl. De stromingen zijn alle drie heel verschillend. Elke vorm of figuur heeft weer een andere betekenis. Tegenwoordig raken stromingen steeds meer door elkaar beïnvloed en worden vormen gecombineerd, waardoor nieuwe stijlen en patronen ontstaan.

Indiase Stijl
Indiase stijl wordt gekenmerkt door heel fijne gedetailleerde versieringen, met sierlijke afbeeldingen van dieren, planten en bloemen. Indiase bruidshenna is uitbundig en bedekt de handen, armen, voeten en benen, soms tot aan de ellebogen en knieën. Vaak is de afbeelding op de handen in spiegelbeeld, waarbij de handen samen één geheel vormen.


Arabische Stijl

Arabische stijl laat vooral uitbundige bloemen en zwierige bladeren zien. De Arabische stijl is minder gedetailleerd dan de Indiase stroming. Hierdoor is Arabische hennakunst misschien juist lastiger om te beheersen, want fouten worden immers snel gezien. Vanuit het Islamitische gedachtegoed worden er nooit dieren of mensen afgebeeld. 


Marokkaanse Stijl

Marokkaanse of Fez stijl wordt voornamelijk gekenmerkt door geometrische vormen. Hierdoor is deze stroming heel anders dan de Indiase en Arabische stijl. Marokkaanse henna laat veel sterren en kruizen zien, zigzag vormen en blokken, die elk een andere betekenis hebben. Ook abstracte planten en bladeren worden afgebeeld.